Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 14:56

Alimentatie in vorm van huisvesting

Geschreven door 
De alimentatie, of een deel daarvan, kan ook in de vorm van gratis huisvesting worden gegoten; de ex-echtgenoot mag dan bijvoorbeeld in de voormalige echtelijke woning blijven wonen. In een dergelijke gedoogsituatie wordt het aandeel van de belastingplichtige in de woning en de daarbij horende hypotheekschuld tot box 3 gerekend. Wat voor dat deel als eigenwoningforfait zou hebben gegolden als het voor hem eigen woning was geweest, mag hij als onderhoudsverplichting aftrekken. Bij de ex-echtgenoot, tevens bewoner, wordt deze in de vorm van huisvesting gegoten alimentatie dan belast als periodieke uitkering. Diens eigen aandeel in de woning en de daarbij horende hypotheekschuld valt wel onder de eigenwoningregeling.

Overigens valt de eigen woning dankzij een bijzondere regeling voor de degene die vertrekt, toch nog maximaal 2 jaar lang in box 1. Daardoor blijft de hypotheekrente gedurende die tijd tegen het progressieve tarief aftrekbaar, en moet ook het eigenwoningforfait worden opgegeven.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 13:30
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login