Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
donderdag, 12 juli 2012 12:47

Andere giften

Geschreven door 
Bij de andere giften maakt het niet uit in welke vorm de schenkingen worden gedaan. Ze moeten eveneens ten goede komen aan in of buiten Nederland gevestigde instellingen. Het gaat dan om instellingen die zijn gevestigd in een andere EU-lidstaat of een andere bij ministeriële regeling aangewezen mogendheid. Men moet zijn gift verder met schriftelijke stukken kunnen onderbouwen. Daarbij valt te denken aan bonnenboekjes, kwitanties, giro- en bankafschriften. Niet aftrekbaar zijn contante giften aan straat-, huis- en kerkelijke collectes.

Voor de andere giften gelden bovendien een niet-aftrekbare drempel en een maximum. Die drempel bedraagt 1% van het verzamelinkomen vóór toepassing van de persoonsgebonden aftrek, met een minimum van € 60. Maximaal aftrekbaar is 10% van het verzamelinkomen vóór aftrek van de persoonsgebonden aftrek. Partners kunnen hun losse giften samenvoegen. In dat geval moeten ze voor de vaststelling van de drempel ook uitgaan van hun gezamenlijke verzamelinkomen vóór aftrek van de persoonsgebonden aftrek.

Het afzien van kostenaftrek, kan tot giftenaftrek leiden. Daarbij valt te denken aan een belastingplichtige die uit vrijgevigheid zijn kosten niet declareert. Ziet een belastingplichtige af van een autokostenvergoeding (geen taxi) dan is € 0,19 per kilometer als gift aftrekbaar (Art. 6.36 Wet IB 2001).

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 13:08
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: « Periodieke giften
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login