Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 12:33

Gevolgen lijfrenteverzekeringen bij emigratie

Geschreven door 

Wellicht verhuist iemand op enig moment naar het buitenland. Wat heeft dit dan voor gevolgen voor de lopende lijfrenteverzekeringen? In het algemeen zal de Nederlandse verzekeraar de uitkeringen overmaken naar het buitenland. Aangezien de premies normaal gesproken in Nederland zijn afgetrokken, wil Nederland over de uitkeringen belasting heffen. Op basis van de meeste belastingverdragen met andere landen kan Nederland dat echter niet. Wat dan nogal eens gebeurde, was dat de lijfrenteverzekeringen in het buitenland tegen een heel schappelijk tarief werden afgekocht. Inmiddels zijn daar verschillende antimisbruikbepalingen voor. Zo moeten de ooit afgetrokken premies, inclusief het daarover behaalde rendement, tot het inkomen in box 1 worden gerekend. En daarop is dan het progressieve tarief van maximaal 52% van toepassing. Dit geldt alleen voor lijfrenteverzekeringen die nog niet zijn ingegaan. Voor een nader overzicht van die regeling verwijzen we naar het afzonderlijke onderwerp Emigratieheffingen.

Deze emigratieheffing is eigenlijk een strafbepaling; Nederland wil daarmee voorkomen dat hier premies worden afgetrokken, maar dat vervolgens in het buitenland zo goed als geen belasting over de uitkeringen wordt geheven. Toch zou deze heffing best eens strijdig kunnen zijn met het Europese recht, met name het recht op vrij personenverkeer. Om zulke problemen te voorkomen, is bepaald dat de verschuldigde belasting niet direct hoeft te worden betaald en onder voorwaarden zelfs wordt kwijtgescholden (Art. 25 en art. 26 Inv.wet 1990). Men krijgt namelijk een conserverende aanslag opgelegd. En als na 10 jaar blijkt dat men zich met betrekking tot de polis aan de voorwaarden heeft gehouden, vervalt de aanslag. Belangrijke voorwaarde is dat de polis na emigratie niet mag worden afgekocht. Doet men dat toch binnen die 10 jaar, dan moet men de aanslag alsnog betalen.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 13:11
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login