Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 12:36

Oude lijfrentepolissen

Geschreven door 

Betaalde premies voor een lijfrenteverzekering waren tot 1 januari 2001 binnen zekere grenzen aftrekbaar. De verzekering en de premies moesten daarvoor uiteraard wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De toekomstige lijfrente-uitkeringen uit dergelijke oude polissen behoren in principe tot het box-1-inkomen. De verzekeringsmaatschappij houdt op die uitkeringen ook loonbelasting in. Maar ook als de premies niet of slechts gedeeltelijk zijn afgetrokken, wordt de polis in principe in box 1 belast. Daarvoor geldt dan de saldomethode. Die houdt in dat de uitkeringen pas worden belast zo gauw het totaal van de uitkeringen het bedrag van de niet afgetrokken premies overschrijdt. De praktijk is evenwel dat vrijwel iedereen erop mikte om voor een lijfrenteverzekering een zodanige premie te betalen dat deze volledig aftrekbaar was. En daardoor zullen de toekomstige uitkeringen op oude polissen normaal gesproken volledig in box 1 worden belast.

Wel moet nog rekening worden gehouden met het overgangsrecht. De hoofdregel daarvan is, dat op bestaande verzekeringen het oude recht van toepassing blijft. Het gaat dan alleen om de belastingheffing over de tot en met 31 december 2000 opgebouwde rechten. Premies die na die datum worden betaald op verzekeringen die vóór 31 december 2000 zijn afgesloten, zijn alleen aftrekbaar binnen de grenzen van de nieuwe wettelijke regeling. Eigenlijk zouden deze bestaande verzekeringen dus moeten worden gesplitst. Maar in de praktijk zal dat zelden nodig zijn; gevolgen zijn er in feite alleen bij bestaande verzekeringen waarvan de premies niet of slechts gedeeltelijk zijn afgetrokken. Het is voor de praktijk daarom wel van belang om telkens na te gaan of de in het verleden betaalde premies volledig zijn afgetrokken of niet.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 12:46
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login