Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 12:38

Lopende verzekeringen waarvoor na 14 september 1999 geen premies meer zijn betaald en waarvan men de premies in het verleden niet kon aftrekken

Geschreven door 

Het gaat hier om zogeheten saldolijfrentes. Dat zijn lijfrentes waarvan de premies destijds op een of andere manier niet voor aftrek in aanmerking kwamen. In principe geldt voor deze verzekeringen het normale overgangsrecht: de uitkeringen worden belast in box 1 volgens de zogenoemde saldomethode: er hoeft pas belasting te worden betaald nadat de uitkeringen het bedrag van de niet-afgetrokken premies hebben overschreden. Deze overgangsregeling geldt echter slechts tot en met 31 december 2020. Op dat moment gaat de polis over naar box 3 en gaat vanaf dat moment het systeem van de vermogensrendementsheffing gelden; dat betekent een belasting van 1,2% per jaar over de waarde van de polis, op 1 januari in dat jaar. Overigens konden deze polissen ook per 1 januari 2001 naar box 3 worden overgeheveld. Als van die mogelijkheid gebruik is gemaakt, geldt uiteraard dat die polis niet meer in box 1 wordt belast.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 12:39
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login