Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 12:28

Reserveringsruimte

Geschreven door 

De jaarruimte die in een bepaald jaar niet is gebruikt, mag worden doorgeschoven naar een volgend jaar; dit wordt de reserveringsruimte genoemd (Art. 3.127, tweede lid, Wet IB 2001). Dat kan tot ten hoogste 7 jaar later. Men zou dus in theorie eens in de 7 jaar in één keer de jaarruimte van de voorgaande 7 jaar kunnen benutten. Maar pas op: de reserveringsruimte mag in één en hetzelfde jaar nooit meer dan 17% van de premiegrondslag bedragen, en in elk geval niet meer dan € 6.872. Voor zover men ook nog redelijk wat aan pensioenaanspraken opbouwt, zal dat zo'n vaart niet lopen; wat er daardoor aan jaarruimte overblijft, is waarschijnlijk zo gering dat 7 jaar doorschuiven nog wel binnen die grens van 17% en onder genoemd maximum blijft. Overigens geldt een hoger maximum voor wie 55 jaar of ouder is. Weliswaar bedraagt de reserveringsruimte dan eveneens maximaal 17%, maar het absolute maximum ligt dan op € 13.571.

Tip

Omdat de jaarruimteaftrek uiterlijk geldt tot het jaar waarin men 65 jaar wordt, zou men nog tot en met het 71e jaar gebruik kunnen maken van de reserveringsruimte. Dat is echter meer voor noodgevallen, want normaal gesproken is het verstandiger om direct de jaarruimte te benutten.
 
Aanvankelijk was terugploegen voor de reserveringsruimte niet toegestaan. Inmiddels is die tekortkoming ongedaan gemaakt, waardoor men nu ook in het kader van de reserveringsruimte tot 1 april de tijd heeft om lijfrentepremies ten laste van het voorafgaande belastingjaar te brengen. De mogelijkheid tot terugwenteling vervalt per 1 januari 2011. Om de lijfrentepremie in 2010 te mogen aftrekken, moet deze vóór 1 januari 2011 zijn betaald.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 13:16
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login