Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 13:09

Vervroegd aflossen KEW soms onverstandig

Geschreven door 
Naast de looptijd van de verzekering zijn er nog andere factoren die de omvang van de vrijgestelde rente bepalen. De omvang van de schuld bijvoorbeeld. De vrijgestelde uitkering kan namelijk nooit hoger zijn dan het bedrag van de schuld. Als iemand dus tussentijds op zijn lening aflost, gaat een deel van zijn vrijstelling verloren (natuurlijk niet als hij met zijn schuld dan toch nog boven het maximum van de vrijstelling blijft). Vervroegd aflossen op een lening voor het eigen huis is daardoor niet altijd verstandig, althans niet bij een levenhypotheek.

Voorbeeld 33

Iemand heeft een kapitaalverzekering eigen woning gesloten die na 30 jaar een bedrag van € 225.000 uitkeert. Daarin is € 105.000 rente begrepen. Tussentijds heeft hij een erfenis van € 200.000 ontvangen die hij in zijn huis heeft gestopt; daarop rust dan nog maar een schuld van € 25.000. Alleen de rente die betrekking heeft op de uitkering tot € 25.000 is dan vrijgesteld. De belaste rente bedraagt derhalve (€ 200.000 : € 225.000) x € 105.000, oftewel € 93.333. Die rente wordt belast tegen het progressieve tarief van maximaal 52% en daar komt hij met zo'n bedrag wel aan. Als we nog even terugkijken naar het vorige voorbeeld, is duidelijk te zien dat vervroegde aflossing tot gevolg heeft dat de belaste rente hoger wordt. Bovendien wordt die belaste rente veelal tegen een hoog tarief belast. Als de huiseigenaar in plaats van af te lossen, had gekozen voor een belegging in box 3, zou hij hoogstwaarschijnlijk minder belasting hebben betaald. Zeker als zijn belegging goed had gerendeerd.
 
Ook de eigenwoningreserve kan een matigend effect hebben op de omvang van de eigenwoningschuld. Verhuizing naar een andere woning waarbij de eigenwoningreserve van toepassing is, zal echter in de praktijk geen invloed hebben op de kapitaalverzekering eigen woning die met betrekking tot de oude woning is afgesloten. Toepassing van de eigenwoningreserve kan immers nooit tot gevolg hebben dat de schuld op de nieuwe woning lager wordt dan de schuld op de oude woning.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 09:57
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login