Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 13:13

Hogere vrijstelling bij uitkering door overlijden partner

Geschreven door 
Het maximale uitkeringsbedrag wordt verhoogd als de polis tot uitkering komt door het overlijden van de partner, echter slechts voor zover deze diens vrijstelling bij leven nog niet heeft gebruikt. De verhoging bestaat dus uit het bedrag van de vrijstelling dat de overleden partner nog niet heeft gebruikt. Niet van belang is de hoogte van de eventuele overlijdensuitkering. De verhoging van de vrijstelling kan daardoor beduidend groter zijn dan het bedrag dat wordt uitgekeerd.

Voorbeeld 35

Iemand heeft een kapitaalverzekering eigen woning met een verzekerd bedrag van € 300.000. Uitkering vindt tevens plaats bij het overlijden van zijn partner. Stel dat deze onverhoopt komt te overlijden, 1 jaar nadat de polis is afgesloten. De rente bedraagt dan € 300.000 minus de betaalde premie van, stel € 6.000, oftewel € 294.000. Ze hebben geen van beiden ooit gebruik gemaakt van de vrijstelling. In 2011 geldt normaal gesproken dat de rente in een uitkering tot € 151.000 is vrijgesteld. De verzekeringnemer kan dit bedrag nu echter verhogen met de vrijstelling van zijn overleden partner. Dat betekent dat de uitkering tot € 302.000 is vrijgesteld. Er resteert geen belaste rente.
 

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 09:47
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login