Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 13:06

Van wie moet de eigen woning zijn

Geschreven door 
Het moet gaan om een eigen woning van de verzekeringnemer – degene die de verzekering afsluit – zijn echtgenoot, geregistreerde partner of degene met wie hij een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert. Ook hier geldt in het laatste geval dat geen sprake hoeft te zijn van fiscaal partnerschap. Als iemand een eigen woning heeft en daarvoor een lening heeft afgesloten, kan zijn echtgenoot dus een kapitaalverzekering eigen woning afsluiten.

Een eventuele echtscheiding kan wel gevolgen hebben voor de vrijstelling. Als iemand bijvoorbeeld een polis heeft afgesloten en vanwege een echtscheiding de woning verlaat, voldoet de polis niet meer aan de eis dat de woning door hem of zijn partner wordt bewoond: immers, zelf woont hij er niet meer en de achterblijvende partner is zijn partner niet meer. En dus voldoet de polis ook niet meer aan de voorwaarden voor de kapitaalverzekering eigen woning; die gaat dan over naar box 3, onder gelijktijdige afrekening over het eventuele rentesurplus in box 1. Nu is er nog wel een overgangsperiode van maximaal 2 jaar waarin de partner die de woning heeft verlaten, deze toch als eigen woning mag opvoeren. Men mag ervan uitgaan dat ook de polis gedurende die tijd nog als kapitaalverzekering eigen woning kan worden aangemerkt.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 10:00
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login