Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 13:00

Uitkering KEW gebruiken voor aflossing geldlening

Geschreven door 
De uitkering van de kapitaalverzekering eigen woning moet worden gebruikt voor de aflossing van de (hypothecaire) geldlening. Het mag daarbij gaan om allerlei leningen, mits ze maar betrekking hebben op schulden die zijn aangegaan om een eigen woning/hoofdverblijf te kopen, te verbeteren of te onderhouden. Dat hoeft dus niet per se een hypotheek te zijn.
Evenmin is het noodzakelijk dat de kapitaalverzekering tegelijk met de lening wordt afgesloten; dat kan ook naderhand nog, al zal dat in de praktijk niet vaak voorkomen. Men krijgt immers veelal een combinatie van lening en verzekering aangeboden, en dat is financieel aantrekkelijker dan beide producten afzonderlijk en daarbij ook nog op verschillende momenten af te sluiten. Het kan ook zijn dat iemand al wel een kapitaalverzekering, maar nog geen eigen woning heeft. Als hij dan later een eigen woning koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, kan hij de polis laten aanpassen; vanaf dat moment wordt deze ook beschouwd als een kapitaalverzekering eigen woning.
De uitkering moet worden gebruikt voor de aflossing van een schuld die is aangegaan ter verwerving van de eigen woning of in verband met verbetering of onderhoud. Als slechts een deel van die schuld(en) wordt aangemerkt als eigenwoningschuld, komt de uitkering niet noodzakelijkerwijs op de eigenwoningschuld in mindering; voldoende is dat de uitkering op de totale schuld in mindering komt. Afhankelijk van de omstandigheden kan de eigenwoningschuld dan ook in stand blijven.
Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 10:13
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login