Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 13:19

Kapitaalverzekeringen afgesloten vóór 1 januari 2001

Geschreven door 
Voor kapitaalverzekeringen die zijn afgesloten vóór 1 januari 2001, gelden speciale regels. Dit zogeheten overgangsrecht is bepaald niet eenvoudig. Niet zozeer voor kapitaalverzekeringen in combinatie met een hypotheek – zoals de leven- en spaarhypotheek – maar met name voor losse kapitaalverzekeringen.

Men doet er daarom goed aan eerst voor zichzelf te bepalen wat voor soort verzekeringen men allemaal heeft. Het kan gaan om een zuivere risicoverzekering of om een spaarverzekering. Een zuivere risicoverzekering keert uitsluitend uit bij overlijden. In alle andere gevallen is sprake van een spaarverzekering. Verder moet worden nagegaan of de verzekering wel of niet vóór 14 september 1999 bestond. En dan is er ook nog onderscheid tussen polissen van vóór en van na de zogeheten Brede Herwaardering uit 1992; toen werd een heel nieuw regime voor lijfrente- en kapitaalverzekeringen van kracht. Uit de praktijk zijn voorbeelden bekend van mensen die verschillende kapitaalverzekeringen hebben en waarbij het verstandig kan zijn om de looptijd van de kortstlopende polis te verlengen tot na de uitkeringsdatum van de andere polis omdat dat fiscaal voordeliger is. De volgorde van uitkering is derhalve van belang voor de toepassing van de vrijstellingen.

Hierna volgt een korte beschrijving van risicoverzekeringen. Daarna wordt ingegaan op de spaarverzekeringen, te verdelen in verzekeringen met eenmalige betaling (koopsompolissen) en verzekeringen met regelmatige betalingen (premiepolissen). Het grootste deel van het overgangsrecht gaat over deze laatste.

Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 09:22
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: Risicoverzekeringen »
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login