Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 12:59

Polis belast in box 1 of box 3

Geschreven door 
Voor een kapitaalverzekering eigen woning gelden verschillende voorwaarden. Op het moment waarop niet langer aan al die voorwaarden wordt voldaan, wordt de polis belast in box 3. Dat is niet altijd aantrekkelijk, want in die box wordt jaarlijks 1,2% belasting geheven over de waarde van de polis op 1 januari in dat jaar. In box 1 geldt daarentegen een vrijstelling voor de rente, waardoor de polis belastingvrij kan aangroeien.
Toch hoeft belastingheffing in box 3 niet in alle gevallen ongunstiger te zijn. Vaststaat dat de rente begrepen in een uitkering van maximaal € 151.000 in box 1 niet wordt belast (bij 20 jaar premiebetaling). Maar de rente begrepen in het meerdere boven dat maximum wordt belast tegen het progressieve tarief, en dat kan oplopen tot 52%. Daarbij moet overigens nog wel worden bedacht dat de vrijstelling jaarlijks wordt geïndexeerd, terwijl fiscale partners, mits ze een en ander goed regelen, bovendien een dubbele vrijstelling hebben. Toch kan vooral bij de wat hogere hypotheken – met veelal ook een hoog inkomen en dito belastingtarief – de vrijstelling wel eens ontoereikend zijn. In dat geval zou men ervoor kunnen kiezen om deels een kapitaalverzekering eigen woning af te sluiten en deels een gewone kapitaalverzekering die van meet af aan in box 3 wordt belast. De laatste zou dan in de vorm van een beleggingsverzekering kunnen worden gegoten, met kans op meer rendement dan de 4% die in box 3 wordt verondersteld; dat extra rendement is dan belastingvrij. Een nog betere oplossing is wellicht om voor het bovenmatige deel te kiezen voor een simpele overlijdensrisicoverzekering en daarnaast zelf te gaan sparen of beleggen.
Laatst aangepast op vrijdag, 14 september 2012 10:51
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login