Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 10:30

Onbelaste reiskostenvergoeding

Geschreven door 

Gebruikt iemand zijn eigen auto voor zijn werk, dan is onder de Wet IB 2001 aftrek van beroepskosten niet meer mogelijk, terwijl ook het reiskostenforfait voor die situatie is vervallen. Wel kan de werkgever hem nog een onbelaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer geven, terwijl hij voor zijn overige zakelijke kilometers een onbelaste vergoeding van ten hoogste € 0,19 per kilometer kan krijgen. Omdat vanaf 1 januari 2004 ook het woon-werkverkeer als zakelijk wordt aangemerkt, kan ook voor die kilometers de onbelaste vergoeding van € 0,19 worden verstrekt, ongeacht de afstand of wijze van vervoer. De werknemer hoeft geen rittenregistratie bij te houden. Uiteraard zal hij wel aannemelijk moeten maken dat hij daadwerkelijk de zakelijke kilometers heeft gereden waarvoor hij de vergoeding heeft gekregen.
Om de vergoeding te kunnen vaststellen, moet de werkgever de werkelijk afgelegde kilometers weten. Daarbij kan hij uitgaan van de woon-werkafstand en het aantal keren dat deze afstand wordt afgelegd; er moet dus rekening worden gehouden met de dagen waarop de werknemer niet reist. De belastingdienst neemt het standpunt in dat noodzakelijke omrijkilometers niet belastingvrij mogen worden vergoed. Daarbij valt te denken aan de extra kilometers naar en van dagverblijf, school, buitenschoolse opvang van kind(eren) (Zie handboek loonheffingen 2010, paragraaf 18.3.15, blz. 225).

Laatst aangepast op woensdag, 12 september 2012 14:33
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login