Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 14:20

Vrijstelling voorwerpen van kunst en wetenschap

Geschreven door 
Alle voorwerpen van kunst en wetenschap vallen buiten de grondslag voor box 3, tenzij ze als belegging worden aangehouden (Art. 5.8 Wet IB 2001). Voorbeelden van voorwerpen die onder deze vrijstelling vallen, zijn schilderijen, antiek, zilveren voorwerpen, glaswerk en dergelijke. Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen, moet men de voorwerpen wel in volle eigendom hebben. Dat is het geval als iemand het volledige gebruiks- en genotsrecht heeft en de waardeverandering bij hem terechtkomt. Daardoor geldt de vrijstelling niet als men het vruchtgebruik van zo'n voorwerp heeft; in dat geval behoort de waarde van het vruchtgebruik tot de rendementsgrondslag van box 3.

Schilderijen zullen soms een beleggingskarakter hebben, maar tegelijk als kunstvoorwerp worden aangemerkt. En daardoor vallen ze niet in box 3. Dat kan anders liggen voor oldtimers. Onder de vorige wetgeving heeft de rechter al eens uitgemaakt dat een exclusieve oude Ferrari geen kunstvoorwerp is. Helemaal duidelijk is deze problematiek niet. Iemand die een oude auto heeft en daar regelmatig mee door de polder toert, hoeft die auto niet aan te geven als onderdeel van zijn vermogen omdat deze auto geen belegging vormt. Maar een verzameling oldtimers valt wél in box 3.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 12:30
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login