Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 14:27

Vrijstelling spaarloonregeling

Geschreven door 
Wie bij zijn werkgever deelneemt aan een spaarloonregeling, heeft geld of aandelen op een geblokkeerde (effecten)rekening staan. Pas na verloop van 4 jaar zijn de gelden vrij opneembaar; slechts onder bepaalde voorwaarden kan dat ook eerder. Deze gelden zijn in box 3 vrijgesteld tot een maximum van € 17.025 (Art. 5.11 Wet IB 2001). Fiscale partners kunnen deze vrijstelling niet aan elkaar overdragen. Wel kan het saldo van zo'n rekening aan de partner worden toegerekend.

In een nieuwsbericht van 9 juli 2010 heeft de minister van Financiën aangekondigd het spaarloon vrij te geven. Op 15 september 2010 is het spaarloon gedeblokkeerd dat in de periode 2006 tot en met 2009 is opgebouwd. Spaarders krijgen bericht van de bankinstelling over wat zij moeten doen om over het geldbedrag te kunnen beschikken. Opname van het spaarloon is echter niet verplicht. Normaliter moet het gespaarde loon vanaf het moment van inleg minimaal 48 maanden op een geblokkeerde rekening staan. De redactie is daarom van mening dat het in 2006 gespaarde loon op grond van de wetsstystematiek in 2010 is vrijgevallen of nog kan vrijvallen.

Let op

Indien de spaarder het gedeblokkeerde spaartegoed niet consumeert, maar laat overschrijven op een gewone betaal- of spaarbankrekening, dan vervalt de vrijstelling spaarloonregeling en wordt dit saldotegoed op peildatum belast – rendementsgrondslag overtreft heffingvrij vermogen – tegen 1,2% in box 3.
 

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 12:21
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login