Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 14:31

Vrijstelling beleggingen in durfkapitaal

Geschreven door 
Naast de maatschappelijke beleggingen zijn ook beleggingen in zogenoemd durfkapitaal vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing (Art. 5.16 Wet IB 2001). En wel tot een maximum van € 55.476. Tot beleggingen in durfkapitaal worden gerekend:
• geldleningen aan beginnende ondernemers;
• durfkapitaalfondsen;
• aandelen en winstbewijzen in bepaalde participatiemaatschappijen;
• culturele beleggingen.

Geldleningen aan beginnende ondernemer
Een lening aan een beginnende ondernemer is, met inachtneming van het maximum, vrijgesteld voor de rendementsgrondslag (Art. 5.17 Wet IB 2001). De vrijstelling geldt alleen voor de eerste 8 jaar. De ondernemer mag in de voorgaande jaren maximaal 7 keer recht op zelfstandigenaftrek hebben gehad en moet de lening gebruiken voor zaken die tot zijn ondernemingsvermogen worden gerekend. Verder moet de lening zijn geregistreerd op de voet van de Registratiewet 1970. Deze regeling is in feite een voortzetting van de vroegere Tante-Agaathregeling. Toen was echter de rente tot op zekere hoogte vrijgesteld en nu geldt dat dus voor de lening zelf. In het besluit van 24 maart 2009, nr. BCPP2009/170M, BNB 2009/139, V-N 2009/18.28 heeft de staatssecretaris van Financiën beleid gepubliceerd over direct durfkapitaal.

Durfkapitaal
Behalve dat aan een beginnende ondernemer rechtstreeks geld wordt geleend, kan ook worden deelgenomen in een zogeheten durfkapitaalfonds, ook wel Agaathfonds genoemd. Dat is een fonds dat leningen aan beginnende ondernemers verstrekt. En ook hier geldt een vrijstelling voor het bedrag dat in zo'n Agaathfonds wordt gestoken.

Participatiemaatschappijen
Bepaalde participatiemaatschappijen investeren in de start en uitbreiding van kleine en middelgrote ondernemingen. Ze zijn aangewezen bij ministeriële regeling en daaraan herkenbaar. De waarde van de aandelen in deze participatiemaatschappijen is vrijgesteld.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 12:16
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login