Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 14:47

Box 3 en de persoonsgebonden aftrek

Geschreven door 
Het inkomen uit sparen en beleggen wordt gesteld op 4% van het vermogen minus de van toepassing zijnde vrijstelling(en), te weten het heffingsvrije vermogen, de ouderentoeslag en de vrijstelling voor vermogen van minderjarige kinderen. Soms kan op dit inkomen ook nog de persoonsgebonden aftrek in mindering komen. Voor de toerekening van de persoonsgebonden aftrek aan het box-inkomen verwijzen we naar paragraaf Toerekening persoonsgebonden aftrek aan box-inkomen.

Voorbeeld 

Iemand heeft een persoonsgebonden aftrek van € 5.000. Het inkomen in box 1 bedraagt € 4.000 en dat in box 3 € 600. Hij kan dan € 4.000 in box 1 aftrekken en € 600 in box 3. De resterende € 400 schuift hij door naar het volgende jaar (in box 2 heeft hij geen inkomen).
 
Nu is het geen alledaagse situatie dat de persoonsgebonden aftrek hoger is dan het inkomen in box 1. Het is vaak ook het aantrekkelijkst om de aftrek in box 1 toe te passen; minimaal bespaart men daar nog altijd 33%, terwijl dat in box 3 slechts 30% is. Met 1 belangrijke uitzondering: voor wie als 65-plusser in het 15,10%-tarief van de eerste schijf, dan wel in het 24,05%-tarief van de tweede schijf valt, is doorschuiven naar box 3 juist wél voordelig. Maar dat is weer niet verstandig als hij tegelijkertijd een partner heeft die in box 1 op de aftrek 42% of zelfs 52% bespaart. Aangezien de persoonsgebonden aftrek tot het gemeenschappelijk inkomen behoort, kan de aftrek dan beter naar de partner worden doorgespeeld.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 10:20
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login