Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 13:51

Boxhoppen wordt bestraft

Geschreven door 
De fiscus wil niet dat iemand gaat boxhoppen, dat wil zeggen dat hij vlak vóór de peildatum voor de belastingheffing in box 3 zijn bankrekening geheel of gedeeltelijk leeghaalt en het geld bijvoorbeeld in zijn onderneming stopt. Op die manier zou dat geld op 1 januari niet meetellen voor de vermogensrendementsheffing. Het vermogen zou lager worden en daarmee ook het te belasten forfaitaire rendement. Om dat te voorkomen, wordt een vermogensbestanddeel dat minder dan 3 maanden in box 1 of box 2 zit, toch meegeteld in box 3, als de peildatum voor box 3 in die periode valt (Art. 2.14, derde lid, Wet IB 2001).
Toen duidelijk werd dat deze bepaling toch nog vrij eenvoudig viel te omzeilen, zijn de teugels nog wat strakker aangehaald. Men zou de dans immers toch ontspringen door het geld net iets langer dan 3 maanden in die andere box te houden. Welnu, als een vermogensbestanddeel tussen 3 en 6 maanden in box 1 of box 2 valt, telt het toch mee voor box 3 als:
• in deze periode de peildatum voor box 3 valt; en
• de belastingplichtige niet aannemelijk kan maken dat hij voor de verplaatsing naar de andere box zakelijke overwegingen had.
In feite is hiermee de periode verlengd van 3 naar 6 maanden. Het enige verschil is dat bij meer dan 3 maanden nog tegenbewijs mag worden geleverd: niet de belastingdienst moet daarbij bewijzen dat sprake is van misbruik, maar de belastingplichtige moet bewijzen dat dit niet zo is.
Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 12:47
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login