Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 09:29

Wie kunnen geen fiscale partners zijn

Geschreven door 

Niet alle ongehuwden kunnen in aanmerking komen voor het fiscale partnerschap. Om te beginnen moeten ze daarvoor, zoals vermeld, in elk geval meerderjarig zijn. Maar ook voor meerderjarigen is zo'n partnerschap niet altijd mogelijk. Dat geldt met name voor bloedverwanten in de eerste graad, tenzij beiden bij het begin van het kalenderjaar 27 jaar of ouder zijn. Door deze uitsluiting kunnen ouders en kinderen niet als fiscale partners worden aangemerkt, behalve als het kind ouder is dan 27 jaar. Door de beperking tot de eerste graad kunnen grootouders en meerderjarige kleinkinderen wél elkaars fiscale partner zijn als het kleinkind jonger is dan 27 jaar. Uiteraard kan dat alleen als een van de grootouders is overleden, of wanneer die niet zijn getrouwd, zijn gescheiden of duurzaam gescheiden leven. Immers, men kan maar één fiscale partner hebben. Bovendien is het fiscale partnerschap maar met één kleinkind tegelijk mogelijk. Broers en zussen kunnen eveneens fiscale partners zijn. Misschien is dit wat vergezocht, maar bijvoorbeeld bij een gezamenlijke woning kan het fiscale partnerschap aantrekkelijk zijn in verband met het feit dat daardoor de hypotheekrenteaftrek meer kan opleveren.

Iemand die in het buitenland woont en geen inkomen uit Nederland geniet, is niet belastingplichtig in Nederland. Die kan dan alleen als fiscale partner worden aangemerkt als hij ervoor kiest om als binnenlands belastingplichtige te worden behandeld. Daarvoor moet hij dan wel in een EU-land of in een beperkt aantal andere landen wonen.

Laatst aangepast op woensdag, 12 september 2012 13:55
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login