Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 09:30

Bloed- en aanverwanten

Geschreven door 

In diverse bepalingen wordt gesproken over bloed- en aanverwanten. Bloedverwanten zijn mensen die door geboorte familie van elkaar zijn. Voorbeelden zijn ouders met hun kinderen, broers en zussen, grootouders en kleinkinderen. In de meeste bepalingen gaat het om bloedverwanten in de rechte lijn. Dat zijn ouder en kind, en (over)grootouder en (achter)kleinkind, maar niet broer en zus, en ook niet neef en nicht.

Schoonouders en schoonzoon of schoondochter zijn aanverwanten. Aanverwantschap ontstaat dus door huwelijk of geregistreerd partnerschap. Hoewel civielrechtelijk een ooit ontstane aanverwantschap nooit meer kan worden beëindigd, gaat de Wet IB 2001 er uitdrukkelijk vanuit dat de aanverwantschap tussen bijvoorbeeld een echtpaar en hun schoonzoon eindigt nadat deze van de dochter van het echtpaar is gescheiden.

De verwantschap speelt met name een rol als iemand vermogensbestanddelen verhuurt aan een bloed- of aanverwant, die deze op zijn beurt gebruikt voor zijn onderneming. Normaal gesproken worden belegde vermogensbestanddelen in box 3 belast, maar niet in dit geval. Als iemand bijvoorbeeld een garage verhuurt aan een bloed- of aanverwant in de rechte lijn, die deze gebruikt als opslagplaats voor zijn onderneming, worden de inkomsten uit die verhuur bij hem belast als resultaat uit overige werkzaamheden. Dat valt in box 1 en wordt dus progressief belast. En dat geldt niet alleen voor de huuropbrengst, maar ook voor de waardestijging van de garage. Deze regeling is bedoeld om oneigenlijk gebruik te voorkomen.

Laatst aangepast op woensdag, 12 september 2012 13:52
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login