Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 12:02

Tweede woning in buitenland

Geschreven door 

 Door de toegenomen mobiliteit en welvaart is het allang niet meer uitzonderlijk dat iemand een woning in het buitenland heeft. Dat kan een tweede woning voor vakantiedoeleinden zijn, die men wellicht ook nog verhuurt. Daarnaast kiezen in de grensstreken steeds meer Nederlanders voor een vaste woonplek op Duitse of Belgische bodem. In beide gevallen kan men voor die woning toch met de Nederlandse fiscus te maken hebben.

Als men in Nederland woont en een tweede woning in het buitenland heeft, geldt dat die buitenlandse woning en de eventuele bijbehorende lening gewoon onder de vermogensrendementsheffing in box 3 vallen. Bovendien zal hoogstwaarschijnlijk ook het land waar de woning ligt, belasting heffen over de inkomsten uit die woning. Dan zou men dus dubbel belasting betalen. Om dat te voorkomen heeft Nederland met veel landen een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting gesloten. En ontbreekt zo'n verdrag, dan kent Nederland nog altijd een eigen regeling. Zowel zo'n verdrag als die eigen regeling komt er kortweg op neer dat Nederland uiteindelijk geen belasting heft over die in het buitenland gelegen tweede woning. Uiteraard komt dan ook de lening die op die woning betrekking heeft, niet meer in mindering op het vermogen in box 3.
Normaal gesproken wordt de tweede woning dus alleen in het buitenland belast. Dat neemt niet weg dat men de buitenlandse woning en de lening wel gewoon moet aangeven in het aangiftebiljet.
Omgekeerd kan een buitenlander juist in Nederland een tweede woning hebben. Zowel die Nederlandse woning als de lening die daarop betrekking heeft, wordt belast in box 3. De buitenlander moet in Nederland dus gewoon aangifte doen voor de woning en daarover belasting betalen. Dat hij in het buitenland misschien ook belasting voor die woning betaalt, maakt niet uit.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 10:06
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: Eigen woning in buitenland »
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login