Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 12:03

Eigen woning in buitenland

Geschreven door 

Wie in het buitenland woont maar in Nederland werkt, hoeft in Nederland normaal gesproken alleen aangifte te doen voor zijn arbeidsinkomen. Nederland heft in dat geval geen belasting over het buitenlandse inkomen of vermogen. De eigen woning in het buitenland hoeft evenmin in Nederland te worden aangegeven, maar de rente op een lening voor dat huis is dan ook niet aftrekbaar van het Nederlandse inkomen. Mensen die in het buitenland wonen, kunnen er echter voor kiezen om te worden belast alsof ze in Nederland wonen; ze worden dan volledig als binnenlands belastingplichtige beschouwd. Wie gebruik maakt van die mogelijkheid, moet dus zowel de buitenlandse woning als de lening in Nederland aangeven, net zoals het arbeidsinkomen dat hij al in Nederland verdiende. Ervan uitgaande dat die buitenlandse woning het hoofdverblijf is, geldt daarvoor de eigenwoningregeling. Met andere woorden, men moet het eigenwoningforfait bijtellen, maar mag daartegenover de hypotheekrente aftrekken.
Afhankelijk van de precieze omstandigheden kan deze regeling erg voordelig zijn. Maar er zitten veel haken en ogen aan. Om die reden is het raadzaam in dit soort gevallen te overleggen met een deskundige. Bovendien moet men rekening houden met een antimisbruikbepaling. Grofweg komt die erop neer dat, wanneer men niet langer kiest voor deze regeling, de aftrekposten die men in de voorgaande 8 jaar extra heeft gehad in Nederland, alsnog bij het inkomen worden geteld. Met andere woorden, dan worden de aftrekposten ongedaan gemaakt en kan men het genoten voordeel weer inleveren.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 07:29
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: « Tweede woning in buitenland
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login