Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 11:23

Gebruik woning voor overige werkzaamheden

Geschreven door 

Soms wordt de woning ook gebruikt voor de onderneming of voor een zogeheten overige werkzaamheid. In het eerste geval geldt een speciale regeling waarop we hier niet verder ingaan. Als een deel van de woning wordt gebruikt voor een overige werkzaamheid, heeft dit in principe geen invloed op het eigenwoningforfait. Van een overige werkzaamheid kan echter ook sprake zijn als men een deel van de woning verhuurt aan een derde of aan een familielid die daarin bijvoorbeeld een onderneming drijft. Onder omstandigheden behoort dit deel van de woning niet tot de eigen woning en telt de waarde daarvan niet mee voor het eigenwoningforfait, maar behoort het tot het box 3-vermogen. Omdat dit een complexe regeling is die veel interpretatieverschillen kent, doet men er in voorkomende gevallen verstandig aan om contact op te nemen met een deskundige. Voor de goede orde: deze bijzondere regeling geldt dus niet als men de kamer voor een eigen werkzaamheid gebruikt of verhuurt aan anderen dan familieleden of huisgenoten.

Voorbeeld 13

Iemand werkt in de avonduren ook nog voor een regionale krant. Een van de kamers in de eigen woning is in gebruik als werkkamer voor die werkzaamheden. Dat de kamer wordt gebruikt voor een overige werkzaamheid, is voor het eigenwoningforfait echter niet van belang; dat moet worden berekend over de totale waarde van de eigen woning.

 Voorbeeld 14

De kinderen hebben een kleine onderneming, waarbij ze de garage als opslagplaats gebruiken. De WOZ-waarde van de hele woning is € 200.000, waarvan € 12.500 betrekking heeft op de garage. Die garage telt dan niet mee, waardoor het eigenwoningforfait komt op 0,55% van € 187.500. Dat de verhuur van de garage een overige werkzaamheid vormt, doet niet ter zake.
 

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 08:12
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: « Kamerverhuurvrijstelling
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login