Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 11:43

Bijleenregeling

Geschreven door 

Per 1 januari 2004 is een verdere beperking aangebracht in de mogelijkheden om rente in verband met de eigen woning af te trekken. Die beperking staat bekend als de bijleenregeling. Ze houdt, kort gezegd, het volgende in. Bij aankoop van een andere woning moet de overwaarde van de oude woning voor de financiering worden gebruikt. Met overwaarde wordt bedoeld: de netto-opbrengst van de oude woning, minus de daarop rustende schuld. Dit wordt aangeduid als vervreemdingssaldo. Dit saldo wordt toegevoegd aan de eigenwoningreserve. Als deze eigenwoningreserve niet wordt gebruikt voor de aanschaf van de nieuwe woning, is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar en komt de lening voor dat deel in box 3. Onder het tot en met 2009 geldende recht komt de eigenwoningreserve na 5 jaar te vervallen. Met ingang van 1 januari 2010 is de verjaringstermijn verkort naar 3 jaar (Art. 3.119a, zesde lid, Wet IB 2001).
De bijleenregeling geldt niet voor starters op de woningmarkt; zij hebben immers nog geen eigen woning en kunnen dus ook geen eigenwoningreserve hebben. Zij kunnen daarom nog de hele woning met geleend geld financieren. De rente over die lening is dan volledig in box 1 aftrekbaar tegen het progressieve tarief. Als de starter nadien deze eigen woning verkoopt, is de bijleenregeling natuurlijk wel van toepassing.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 07:55
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: Eigenwoningschuld »
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login