Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 11 juli 2012 11:04

Vruchtgebruik en eigen woning: soms geen renteaftrek meer

Geschreven door 

Wie de eigen woning wil overdragen aan de kinderen om zodoende successierecht te besparen, moet zich goed realiseren dat hier een aftrekmogelijkheid mee verloren gaat. In het verleden werden woningen vaak aan de kinderen verkocht, waarbij de verkopende ouders voor zichzelf een levenslang recht van vruchtgebruik of recht van gebruik en bewoning behielden. De woning werd dan feitelijk eigendom van de kinderen, maar de ouders konden erin blijven wonen alsof het nog steeds hun eigen woning was.

Sinds 1 januari 2001 valt het vruchtgebruik van een eigen woning voor de ouder(s) echter alleen nog onder de eigenwoningregeling als het voortvloeit uit het erfrecht. In gevallen waarin de ouders de woning hebben verkocht onder voorbehoud van een recht van vruchtgebruik, is sinds genoemde datum voor ouders noch kinderen sprake van een eigen woning. En daardoor kunnen de ouders de (hypotheek)rente voor die woning dus niet aftrekken in box 1. Wel mogen ze de schuld in mindering brengen op het bedrag waarop in box 3 de vermogensrendementsheffing wordt toegepast. Dat zal echter een schrale troost zijn, want dat levert normaal gesproken een veel geringere besparing op.

Laatst aangepast op donderdag, 13 september 2012 08:35
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login