Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 19 januari 2011 13:30

Overdrachtsbelasting

Geschreven door 

Bij levering van een onroerende zaak bijvoorbeeld een woning of een bedrijfspand (ook wel onroerend goed) is overdrachtsbelasting verschuldigd. De overdrachtsbelasting wordt geheven over de waarde (heffingsmaatstaf) van de geleverde onroerende zaak. Het tarief van de overdrachtsbelasting bedraagt 6% (2011). Voor woningen, waaronder begrepen vakantiewoningen en woongedeelten van bedrijfspanden geldt van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012 een verlaagd tarief van 2%.

Overdrachtbelasting is verschuldigd bij de levering van het juridische eigendom maar er is ook overdrachtsbelasting verschuldigd bij de levering van de economische eigendom. Van economische eigendom van een onroerende zaak is sprake indien er een combinatie van rechten en verplichtingen overgaat dat ten minste enig belang bij de waardeveranderingen van de onroerende zaak vertegenwoordigt.

De overdrachtsbelasting is verschuldigd over de waarde van de onroerende zaak. Dit zal doorgaans de prijs zijn die partijen zijn overeengekomen. Indien de overeengekomen prijs niet gelijk is aan de waarde in het economische verkeer, bijvoorbeeld doordat sprake is van een transactie tussen gelieerde partijen (bijvoorbeeld een transactie in de familie of een transactie tussen een directeur / aandeelhouder en de B.V., is overdrachtsbelasting over de waarde in het economische verkeer van de onroerende zaak. De belastingdienst heeft doorgaans extra aandacht voor transacties in onroerende zaken tussen gelieerde partijen.

Indien een onroerende zaak binnen zes maanden wordt doorgeleverd, dan wordt bij de tweede levering het bedrag waarover overdrachtsbelasting is verschuldigd verminderd met het bedrag waarover bij de eerste levering overdrachtsbelasting is voldaan. Per saldo zal bij de doorlevering slechts overdrachtsbelasting verschuldigd zijn over het positieve verschilt tussen de eerste en tweede overdrachtsprijs (van een teruggave van overdrahctsbelasting kan geen sprake zijn).

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met een belastingadviseur bij u in de buurt.

Laatst aangepast op maandag, 02 juli 2012 10:22
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: Onroerende zaak B.V. »
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login