Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
maandag, 14 februari 2011 23:00

Onroerende zaak B.V.

Geschreven door 

Onder voorwaarden wordt een aandelentransactie in een zgn. onroerende zaak B.V. (of N.V.) belast met overdrachtsbelasting.

Er is sprake van een onroerende zaak B.V. voor de heffing van overdrachtsbelasting indien de vennootschap (feitelijk) tot doel heeft  het exploiteren van onroerende zaken en waarvan de bezittingen voor 75% (tot 2011 70%) of meer bestaan uit onroerende zaken. Bepaalde bezittingen tellen niet mee voor de '50%-toets' (bijvoobeeld leningen binnen het concern, onroerende zaken die gelegen zijn in het buitenland).

Indien er sprake is van het voor de heffing van overdrachtsbelasting belast verkrijgen van aandelen in een onroerende zaak B.V. is overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van (het aandeel in) de onroerende zaken die men verkrijgt en dus niet de waarde van de aandelen die worden gekocht. Indien de aandelen in een onroerende zaak B.V. een waarde hebben van bijvoorbeeld € 100.000 (bijvoorbeeld omdat in de B.V. een omvangrijke financiering zit) en de waarde van de onroerende zaken van de onroerende zaak B.V. bedragen € 2.000.000 dan is 6% overdrachtsbelasting verschuldigd over € 2.000.000. Voor de periode 15 juni 2011 tot 1 juli 2012 geldt een verlaagt tarief voor de overdrachtsbelasting van 2% indien sprake is van de levering van een woning waaronder begrepen een vakantiewoning. Dit verlaagde tarief is ook van toepassing op onroerende zaak B.V.'s indien en voorzover de onroerende zaken die eigendom zijn van de B.V. bestaan uit woningen.

Niet alle verkrijgingen van aandelen in een onroerende zaak B.V. worden belast met overdrachtsbelasting. Van belang is dat de verkrijger samen met bepaalde familieleden dan wel verbonden vennootschappen een belang krijgt van een derde deel in de onroerende zaak BV of zijn  belang uitbreidt tot boven deze grens. Daarnaast geldt dat de verkrijger al dan niet samen met zijn echtgenoot meer dan 7% van de aandelen houdt (gaat houden) van de onroerende zaak B.V. Door goede planning (bijvoorbeeld (gedeeltelijke) inkoop van aandelen) valt heffing van overdrachtsbelasting bij onroerende zaak B.V.'s vaak te voorkomen of te beperken.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met een belastingadviseur bij u in de buurt.

Laatst aangepast op maandag, 09 juli 2012 10:33
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login