Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
vrijdag, 04 februari 2011 08:30

Intracommunautaire leveringen en verwervingen

Geschreven door 

Een intracommunautaire levering is een fysieke levering van goederen door een ondernemer aan een andere ondernemer die gevestigd is in een ander EU-land. Van belang is daarbij dat de ondernemer in dat andere land beschikt over een zgn. BTW-identificatienummer. Dit nummer kan bij twijfel gecontroleerd worden bij de belastingdienst. Ook moet er een bewijs van vervoer overlegd kunnen worden. De ondernemer die een dergelijke levering doet en voldoet aan de voorwaarden mag het nultarief toepassen. De ondernemer in het andere EU-land draagt BTW af in dat land. Indien het nultarief ten onrechte wordt toegepast, zal alsnog BTW verschuldigd zijn door de leverende ondernemer en worden door de belastingdienst doorgaans boetes opgelegd.

Indien men de afnemer niet kent of onvoldoende vertrouwd, kan de ondernemer besluiten toch BTW in rekening te brengen. De afnemer van de goederen kan, indien hij aan de voorwaarden voldoet, de in rekening gebrachte BTW vervolgens terugvragen.

Bij uitvoer van goederen naar landen buiten de EU mag het nultarief worden toegepast.

Als een ondernemer uit Nederland goederen koopt en die goederen vervoert naar Nederland vanuit een ander EU-land, vindt een zgn. intracommunautaire verwerving plaats. De Nederlandse ondernemer is dan Nederlandse BTW verschuldigd. De betreffende ondernemer kan deze BTW in dezelfde aangifte  als voorbelasting aftrekken.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met een belastingadviseur bij u in de buurt.

Laatst aangepast op maandag, 02 juli 2012 10:17
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: Intracommunautaire diensten »
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login