Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 02 februari 2011 14:40

Intracommunautaire diensten

Geschreven door 

Een intracommunautaire dienst is een dienst door een ondernemer aan een  ondernemer die gevestigd is in een ander EU-land. Van belang is daarbij dat de ondernemer in dat andere land beschikt over een zgn. BTW-identificatienummer. Dit nummer kan bij twijfel gecontroleerd worden  bij de belastingdienst. De ondernemer die een dergelijke dienst verricht en voldoet aan de voorwaarden mag normaliter het nultarief toepassen. Op deze hoofdregel is een aantal uitzonderingen; zo worden diensten m.b.t. onroerende zaken altijd belast in het land waar de onroerende zaak ligt. De ondernemer in het andere EU-land draagt BTW af in dat land. Indien het nultarief ten onrechte wordt toegepast zal alsnog BTW verschuldigd zijn door de leverende ondernemer en worden door de belastingdienst doorgaans boetes opgelegd.

Indien men de afnemer van de dienst niet kent of onvoldoende vertrouwd, kan de ondernemer besluiten toch BTW in rekening te brengen. De afnemer van de dienst kan, indien hij aan de voorwaarden voldoet, de in rekening gebrachte BTW vervolgens terugvragen.

Bij diensten die verricht worden aan afnemers buiten de EU mag het nultarief worden toegepast.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met een belastingadviseur bij u in de buurt.

Laatst aangepast op maandag, 02 juli 2012 10:17
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login