Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
dinsdag, 01 februari 2011 09:14

Ketenaansprakelijkheid

Geschreven door 

De regeling van de ketenaansprakelijkheid (de Wet Ketenaansprakelijkheid)  is in 1982 in het leven geroepen om misbruik te voorkomen van de afdracht van loonbelasting en premies in de bouwsector.

Op grond van de regeling ketenaansprakelijkheid kan de aannemer van een werk (doorgaans in de bouwsector maar inmiddels ook in een aantal andere sectoren) aansprakelijk worden gesteld voor de afdracht van loonbelasting en premies die onderaannemer(s) in verband met het betreffende werk moet(en) afdragen. Op zijn beurt kan de onderaannemer het werk dat aan hem is uitbesteed, aan een ander uitbesteden. Zo ontstaat een keten van (onder)aannemers die bij de uitvoering van één werk betrokken zijn. Op grond van de regeling wordt elke schakel in de keten aansprakelijk voor de volgende schakels.

Voor ZZP’ers geldt de regeling niet, omdat zij geen personeel in dienst hebben.

Bij een aansprakelijkstelling voor de niet afgedragen loonbelasting en premies kan de fiscus onder voorwaarden het anoniementarief van 52% toepassen waardoor omvangrijke claims van de fiscus kunnen ontstaan.

Er bestaat een aantal mogelijkheden om uw risico’s uit hoofde van de ketenaansprakelijkheid te beperken.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met een belastingadviseur bij u in de buurt.

Laatst aangepast op maandag, 02 juli 2012 09:16
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: Inlenersaansprakelijkheid »
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login