Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 16 mei 2012 11:00

Hong Kong: Gateway naar China en Azië?

Geschreven door 

U bent ondernemer en misschien koopt u ergens goederen in die u verkoopt aan afnemers ergens in de wereld. Of u bent van plan om een onderneming in China op te starten. Misschien wilt u samen met uw Chinese partner in China een joint venture opzetten. Het is dan goed om ook aan de mogelijkheden die Hong Kong u biedt te denken. Niet voor niets wordt Hong Kong ook wel de Gateway naar Mainland China of zelfs Azië genoemd.

Hong Kong heeft een uitstekende infrastructuur en heeft één van de grootste containerhavens van de wereld. De meeste en belangrijkste zakencentra van Azië liggen binnen 4 uur vliegafstand van Hong Kong. Verder heeft Hong Kong een simpel belasting systeem met algemene winstbelastingtarief van 16,5%, geen kapitaalbelasting, geen dividendbelasting en geen BTW. Hong Kong heeft een eigen rechtssysteem dat gebaseerd is op "Common Law".

Met een aantal voorbeelden wordt kort uitgelegd waarom het voor u als ondernemer interessant kan zijn via Hong Kong zaken te doen.

1. De Hong Kong handelsonderneming

U heeft een onderneming die goederen inkoopt in een land, welke weer worden verkocht in een ander land. In dat geval zou u een Hong Kong handelsonderneming kunnen oprichten, die de goederen inkoopt en verkoopt. De jaarwinst die de handelsonderneming maakt wordt belast met 16,5%. Onder bepaalde voorwaarden kan de handelsonderneming zelfs daarvan worden vrijgesteld. Dit omdat belastingen in Hong Kong in beginsel alleen worden geheven op inkomsten uit of ontstaan in Hong Kong. Besloten kan worden de winst in Hong Kong te houden voor (nieuwe) investeringen, maar als besloten wordt de winst uit te keren aan de aandeelhouder is er geen dividend belasting in Hong Kong verschuldigd.

2. De Hong Kong holding

De Hong Kong Limited is een juridische entiteit die vergeleken kan worden met een BV in Nederland of de GmbH in Duitsland. De Hong Kong Limited kan aandelen houden in andere ondernemingen. Zo wordt de Hong Kong Limited ook gebruikt om aandelen te houden in de WFOE. De WFOE (Wholly Foreign Owned Enterprise) is een juridische entiteit in Mainland China, waarvan aandelen worden gehouden door een buitenlandse onderneming of ondernemer.

Wanneer de aandelen van een WFOE rechtstreeks door een buitenlandse onderneming worden gehouden bedraagt de belasting op winstuitkeringen 10%. Aangezien tussen Hong Kong en Mainland China een overeenkomst (CEPA - Closer Economic Partnership Agreement) geldt, kan dit tarief worden teruggebracht tot 5%.

Zo heeft Hong Kong met andere landen belastingverdragen gesloten, waarbij het tarief voor de belasting op winstuitkeringen aan de Hong Kong Limited wordt verlaagd.

3. De Joint Venture

Niet alleen vanwege fiscale redenen wordt gekozen om een Hong Kong Limited te gebruiken. De Hong Kong Limited kan ook uitstekend worden gebruikt als Joint Venture. Hong Kong heeft een betrouwbaar rechtssysteem en de rechters zijn onafhankelijk. Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen als u met een Chinese zakenpartner wat in Mainland China wil opzetten. U kunt beiden ervoor kiezen om de Hong Kong Limited alle aandelen in de WFOE te laten houden, terwijl u ieder 50% van de aandelen in de Hong Kong Limited houdt.

In het geval u uw belang wil overdragen in de onderneming heeft u niet met (alle) ingewikkelde wetgeving van Mainland China te maken. De overdracht van de aandelen van een Hong Kong Limited is eenvoudig en kan ook snel. Maar ook in het vervelende geval u en uw Chinese zakenpartner een geschil krijgen, kunt u deze in Hong Kong door de rechter laten beslissen en is Hong Kong recht van toepassing.

Wanneer u overweegt om via Hong Kong zaken te gaan doen, is het belangrijk dit met uw belastingadviseur van Belasting Collectief Nederland af te stemmen. Deze kan u adviseren wat de fiscale gevolgen in Nederland kunnen zijn van uw actiteiten in Hong Kong en/of Mainland China.

De Hong Kong en Mainland China consultant waarmee Belasting Collectief Nederland samenwerkt heeft Nederlands, Engels en Chinees sprekende medewerkers. Deze kunnen verder helpen met het opzetten van de activiteiten in Hong Kong en Mainland China.

Click for a Chinese FlagChinese or English FlagEnglish translation.
Laatst aangepast op dinsdag, 03 juli 2012 20:13
Wim Dijkstra

Wim Dijkstra is mede eigenaar van Stetler in Haren en gespecialiseerd in complexe fiscale ondernemersvraagstukken.

T: 050-5798451 | Kantoor: Stetler

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login