Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
woensdag, 21 maart 2012 15:28

Roerende voorheffing

Geschreven door 

De roerende voorheffing (dividendbelasting in Nederland) is in België een voorschot (voorheffing) op de inkomstenbelasting die geheven wordt op inkomsten uit roerende goederen. In België wordt het woord "goederen" ook gebruikt voor niet tastbare waarden. De roerende inkomsten bestaan dus voornamelijk uit intresten en dividenden. De belasting daarop is 21% (of zelfs 25% bij personen die meer dan 20.000 euro per jaar aan rente opstrijken) en wordt ingehouden door de bank die de intrest uitbetaalt of de vennootschap die het dividend uitkeert. Deze roerende voorheffing is voor particulieren bevrijdend. Dat wil zeggen dat er geen afrekening van personenbelasting meer gebeurt. Er is zelfs geen aangifteplicht meer voor intresten of dividenden die deze voorheffing ondergaan hebben.

Daarnaast wordt ook de opbrengst van verhuur van tastbare roerende goederen, zoals schepen, auto's of toneelkostuums tot deze inkomstencategorie gerekend. In dit geval zijn veel situaties waarin er vrijstelling van roerende voorheffing voorzien is. Met name wanneer deze opbrengsten inbegrepen zijn in de boekhouding van een onderneming, maken zij gewoon deel uit van de belastbare winst. Maar wie de auto van zijn buurman huurt tegen betaling, moet daarvan in principe de roerende voorheffing inhouden en doorstorten.

Laatst aangepast op woensdag, 21 maart 2012 15:34
Hendrik Huys

Sinds 2007 ben ik werkzaam voor Cobofisk te Gent in België. Binnen Cobofisk krijg ik de kans mij te ontplooien. Wat begon met het schrijven van enkele fiscale artikeltjes op onze website mondde uit op het geven van avondlessen op de Panta Rhei Avondschool en de Hogeschool Gent.

Ik durf zonder gêne zeggen dat ik graag werk. Bijna elke dag brengt wat nieuws. Meedenken met de klant, en dat op een menselijke, eerlijke, transparante en vooruitstrevende manier vind ik boeiend.

T: +32 (0)9 221 57 45 | Kantoor: Cobofisk | E: hendrik.huys@cobofisk.be

Nieuwste van Hendrik Huys

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login