Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
donderdag, 03 februari 2011 18:02

De bedrijfsopvolgingsregeling en erfbelasting

Geschreven door 

Het vererven van ondernemingsvermogen of aanmerkelijk belang aandelen heeft fiscale voordelen. Wel zijn er nadere voorwaarden gesteld voor toepassing van deze faciliteit.

Eenmanszaak (vennootschap onder firma of maatschap)

Vererving van ondernemingsvermogen kwalificeert voor heffing van erfbelasting voor de zgn. bedrijfsopvolgingsregeling. Er is een vrijstelling van toepassing. De vrijstelling bedraagt 100% voor de eerste € 1.000.000, daarboven 83%.

Bij vererving van ondernemingsvermogen vindt onder voorwaarden doorschuiving van de inkomstenbelastingclaim plaats.

Het vererven van ondernemingsvermogen is fiscaal aantrekkelijk. 

B.V.

Ook het vererven van aanmerkelijk belang aandelen (ab-aandelen) kwalificeert voor de heffing van erfbelasting voor de zgn. bedrijfsopvolgingsregeling indien en voor zover er sprake is van ondernemingsvermogen. Er is sprake van ab-aandelen indien de erflater van de aandelen een belang heeft van ten minste 5% in de vennootschap waarvan de aandelen vererven (indien er verschillende soortaandelen zijn is 5% van een soort voldoende). De vrijstelling bedraagt 100% voor de eerste € 1.000.000, daarboven 83%. De erfbelasting is alsnog verschuldigd indien binnen een periode van 5 jaar de verkregen aandelen worden verkocht.

Bij vererving van ab-aandelen vindt doorschuiving van de inkomstenbelastingclaim plaats indien en voor zover er sprake is van ondernemingsvermogen.

Het vererven van ab-aandelen is fiscaal aantrekkelijk.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met een belastingadviseur bij u in de buurt.

Laatst aangepast op maandag, 02 juli 2012 10:10
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login