Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
vrijdag, 04 februari 2011 08:40

Onroerend goed B.V.

Geschreven door 

Regelmatig wordt de vraag gesteld of het handig en/of voordelig is om de onroerende zaken in een aparte B.V. onder te brengen. Een dergelijke B.V. wordt dan vaak als een onroerend goed B.V. aangeduid (of ook wel onroerende zaak B.V.).

Het idee om onroerende zaken in een aparte B.V. onder te brengen ontstaat doorgaans doordat men de onroerende zaken uit de risicosfeer van de werkmaatschappij wenst te halen. De onroerende zaken kunnen dan in de holdingvennootschap (holding) worden ondergebracht of in een aparte onroerend goed B.V.

Een voordeel van een onroerend goed B.V. is dat bij verkoop de onroerende zaken door middel van een aandelentransactie kunnen worden verkocht. Bij verkoop is dan, ervan uitgaand dat de aandelen in de onroerend goed B.V. niet privé worden gehouden maar door middel van (bijvoorbeeld) een holdingvennootschap, geen vennootschapsbelasting verschuldigd. De winst die op de aandelen wordt gemaakt valt onder de deelnemingsvrijstelling en wordt niet belast. Over de stille reserves (verschil tussen boekwaarde en werkelijke waarde) in de onroerende zaken hoeft bij verkoop niet (direct) te worden afgerekend met de fiscus.

Onder voorwaarden kan tevens voorkomen worden dat bij verkoop door middel van een aandelenoverdracht in een B.V. waar de onroerende zaken inzitten overdrachtsbelasting verschuldigd wordt. Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd indien er naast de onroerende zaak/zaken nog andere activa in de vennootschap zitten (bijvoorbeeld de aandelen van de werkmaatschappij, machines, auto’s, banktegoeden, etc.). Van de totale balanswaarde (gemeten naar werkelijke waardes) mag maximaal 50% toe te rekenen zijn aan de onroerende zaken.

Indien de keuze wordt gemaakt om een aparte onroerend goed B.V. op te richten, is doorgaans de beste structuur een structuur waarbij de onroerend goed B.V. tussen de holding en de werkmaatschappij wordt gepositioneerd (structuur met drie lagen).

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met een belastingadviseur bij u in de buurt.

Laatst aangepast op maandag, 02 juli 2012 08:44
Redactie Belasting Collectief Nederland

De leden van Belasting Collectief Nederland specialiseren zich voornamelijk in belastingadvies aan bedrijven. Dankzij onze bijzondere werkwijze kunnen zij zeer hoogwaardige dienstverlening aanbieden tegen zeer concurrerende tarieven. Dit betekent voor u aanzienlijke kostenbesparingen.

Meer in deze categorie: « Opruimen lege B.V.’s
Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login