Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
dinsdag, 21 februari 2012 10:08

Bezwaarschriften worden toch inhoudelijk bekeken

Geschreven door 

Meteen nadat het aan Fiscaal up to Date ter hand gestelde geheime interne memo over het wegstempelen van 90% van de voorraad bezwaren de landelijke pers haalde, kwam de Tweede Kamer in actie. Bij de regeling van werkzaamheden van dinsdag 14 februari 2012 vroeg de heer Omtzigt (CDA) mede namens de collega's van D66 en GroenLinks om een schriftelijke reactie van de staatssecretaris. De VVD, PVV, PvdA, SP en ChristenUnie sloten zich bij hem aan. Diezelfde avond nog kwam de staatssecretaris met een brief aan de Tweede Kamer. In die brief staat dat bezwaarschriften niet ongezien mogen worden goedgekeurd zoals in het intern memo staat. Dit staat volgens de staatssecretaris haaks op het beleid dat bezwaarschriften inhoudelijk moeten worden behandeld.

Daarbij moet de Belastingdienst net als bij de behandeling van een aangifte een afweging maken: sommige bezwaren verdienen een intensieve behandeling en andere kunnen zonder probleem worden toegewezen, bijvoorbeeld als sprake is van aanvullingen op de aangifte die stroken met informatie van de Belastingdienst. Verder gaf de bewindsman aan dat het bezwaarproces is herontworpen. Er zijn bezwarenteams gevormd en performancemanagement is ingesteld. Verder zijn er aanpassingen gedaan om bezwaren te voorkomen en bezwaren sneller af te handelen, onder meer door te bellen met belastingplichtigen in het voortraject en bij bezwaar.

Redactie Fiscaal up to Date  21-2-2012

Fiscaal up to Date

Fiscaal up to Date

Fiscaal up to Date brengt u elke week toegankelijker, sneller en kritischer dan wie ook op de hoogte van ál het fiscale nieuws en wat daarmee direct en indirect verband houdt. De belangrijkste, de interessantste en meeste bijzondere zaken worden voorzien van voor de praktijk noodzakelijke commentaren.

Van alle rechterlijke uitspraken wordt nog geen 5% voor publicatie vrijgegeven, terwijl steeds weer blijkt dat ook de overige 95% voor de adviespraktijk van groot belang is of kan zijn.

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login