Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
vrijdag, 03 oktober 2014 11:02

Belastingadvies in Duitsland (nog) zaak van Duitse adviseurs

Geschreven door 

 De Duitse markt vanuit een Duitse entiteit te bewerken verdient aanbeveling. Dit zal ook uw belastingadviseur u aanraden. Maar als deze belastingadviseur, die al jaren de belangen van uw Nederlandse BV behartigt, u vervolgens vertelt dat hij zonder meer in staat is, om ook uw nieuwe bedrijf in Duitsland fiscaal te begeleiden, is waakzaamheid geboden. In de meeste gevallen gaat dit namelijk mis, en als het mis gaat, kost het u als ondernemer een hoop geld. Bovendien ligt u waarschijnlijk met uw belastingadviseur overhoop wegens een aansprakelijkheidsprobleem.

De Duitse Bundesfinanzhof heeft onlangs in deze het Europese Hof van Justitie om opheldering gevraagd. Achtergrond is een beroep in cassatie van een Brits kantoor dat door het Duitse Finanzamt als adviseur werd afgewezen. De vraag is of een belastingadvies-, loonadministratie- of registeraccountantkantoor dat in een andere lidstaat van de Europese Unie is geregistreerd, aan Duits recht onderhevig advies mag verlenen – gezien de in de EU geldende vrijheid van dienstverlening. Volgens de uitspraak van de Oberfinanzdirektion Niedersachsen is dit niet geoorloofd – een buitenlandse belastingconsulent/-adviseur/ accountant/ registeraccountant is in Duitsland niet bevoegd, als hij niet over een beroepsaansprakelijk-heidsverzekering of een andere individuele of collectieve bescherming tegen beroepsaansprakelijkheid beschikt, die aan de Duitse voorwaarden voldoet. Bovendien moeten buitenlandse belastingspecialisten zich aanmelden bij een bevoegde Steuerberaterkammer. Voor Nederlanders is dit de Steuerberaterkammer Düsseldorf. Deze instantie is bevoegd, Nederlandse specialisten op dit gebied als Steuerberater  te benoemen.

Daarnaast zijn buitenlandse dienstverleners vóór hun eerste prestatie in Duitsland verplicht, hiervan de bevoegde instanties schriftelijk op de hoogte te stellen. Vereist zijn voor een benoeming een bevestiging van het woonland, een bewijs van bekwaamheid en het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering die voldoet aan Duitse eisen. Ook al gaat het maar om een eenmalige prestatie – een buitenlandse adviseur moet zich alvorens een opdracht uit te voeren in ieder geval met alle vereiste documenten aanmelden. Wie zich hieraan niet houdt en in Duitsland zonder officiële benoeming als Steuerberater actief wordt, riskeert gerechtelijk vervolgd te worden. Beroepsgenoten worden uitdrukkelijk aangemoedigd, de Belastingdienst te verwittigen en de belastingplichtigen in kwestie van het vergrijp op de hoogte te stellen.

Laatst aangepast op vrijdag, 03 oktober 2014 11:05
Frank J. Lamers

Steuerberater

Specialisme:
  • Duits en internationaal belastingrecht
  • Duitse omzetbelasting
  • Herstructurering van ondernemingen
  • Bedrijfsovernames

Kantoor | Email | Tel: +49 (0)2821-72220

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Heeft u een vraag?

-?-

Onze leden willen uw vraag graag beantwoorden. Klik hier om uw vraag te stellen en te versturen.

Sprekers


Klik hier
of op de afbeelding voor een overzicht van sprekers.

Volg ons

Facebook Twitter

Met RSS kunt u van één specifiek onderwerp op de hoogte blijven.

Login