Belasting Collectief Nederland

Dutch Chinese (Simplified) English French German Spanish
donderdag, 22 maart 2012 16:43

Tweede woning & Zwitserland

Geschreven door 

Op zondag 11 maart jl. heeft het Zwitserse volk gestemd over de bouw van tweede woningen in Zwitserland. Dit voorstel werd met 50,63% van de stemmen aangenomen. Het initiatief voorstel werd ingegeven door de socialistische en groene partij. Nadat de vereiste 100.000 handtekeningen waren verzameld, werd het referendum een feit.

Het initiatief voorstel houdt in dat elke gemeente niet meer dan 20% van de woningen, tweede woningen mogen zijn. Dit houdt concreet het volgende in:

  • Bestaande tweede woningen mogen als tweede woning worden aangehouden. Het is nog onduidelijk of er dan nog enkel verkocht mag worden aan personen die het onroerend goed als eerste woning zullen aanhouden;
  • Omzetting van een eerste woning naar een tweede woning of de bouw van nieuwe tweede woningen zou niet meer mogelijk zijn; en
  • Het voorstel geldt ook voor ingezetenen van Zwitserland. Dit in tegenstelling tot de ‘Lex Koller' die enkel voor niet-Zwitsers ingezetenen geldt.

De grootst getroffen regio's zijn de toeristische gebieden in Graubünden, Wallis en Tessin, waar het huidige percentage van tweede woningen veel hoger ligt dan de genoemde 20%. Wat dit concreet betekent voor de werkgelegenheid, de economie en de prijzen van de woningen in deze gebieden, kan momenteel slechts over gespeculeerd worden.

Nu dient het initiatief voorstel nog omgezet te worden in een wet. Hiervoor dient een gedetailleerd wetsvoorstel opgesteld te worden dat door het parlement goedgekeurd dient te worden. De initiatieftekst laat nog ruimte open voor vragen, maar we volgen de ontwikkelingen van het voorstel op de voet en houden jullie hiervan op de hoogte.

Wim Dijkstra

Wim Dijkstra is mede eigenaar van Stetler in Haren en gespecialiseerd in complexe fiscale ondernemersvraagstukken.

T: 050-5798451 | Kantoor: Stetler

Log in om reacties te plaatsen

Tweets

Login